Glasvezel is een supersnelle en storingsvrije verbinding om gegevens over te dragen. Glasvezel wordt de nieuwe standaard voor dataverkeer. Op het moment hebben we kabel en ADSL (en ADSL2). Waar Glasvezel zich hiervan onderscheid is dat het 50 tot 100 keer zo snel is als ADSL en waarschijnlijk ook tegen een goed tarief beschikbaar wordt. Op het moment is Glasvezel meer iets voor bedrijven en gemeentes, omdat het gebruik van Glasvezel een verbinding nodig heeft die apart aangelegd moet worden. Toch zijn er al steden waar de gemeentes Glasvezelverbindingen laat aanleggen voor de bewoners, dit ook mede om Glasvezel beter te ontwikkelen. Verwacht wordt dat Glasvezel over een paar jaar voor elke particulier toegankelijk is zowel prijs als beschikbaarheid in de regio. Op dit moment kunt voor glasvezel terecht bij aanbieders als T-mobile, KPN en Telfort.
Glasvezel internet abonnementen
Glasvezel Internet wordt grote concurrent van ADSL Internet Met ruim één miljoen glasvezel internetaansluitingen in Europa, is glasvezel (Fiber to the Home – FTTH) al goed op weg een grote concurrent van ADSL internet te worden. Dit is gebleken op het Fiber to the Home congres in Parijs, zeker tweeduizend deskundigen toonden hier hun interesse. De glasvezelpenetratie is in elf landen de 1% al ruim gepasseerd, waaronder ook Nederland. Nederland neemt de twaalfde plaats op de wereldranglijst in. Nederland loopt echter nog ver achter op Japan, met ruim 11 miljoen glasvezelabonnees. Nederland staat wel boven Italië, één van de snelste groeiers in de glasvezel internet branche. Het zijn veelal de gemeenten en energiebedrijven die de glasvezel internet ontwikkelingen oppakken. Ieder vanuit een ander perspectief. Zo willen gemeenten het monopolie van kabelaars doorbreken door open netwerken te ontwikkelen, maar ook om bedrijvigheid aan te trekken. Energiebedrijven hopen een geheel nieuwe markt aan te boren.
Nederland sterk in Glasvezel Internet
Al relatief veel Nederlandse huishoudens maken gebruik van een glasvezel internetverbinding. Nederland staat op de twaalfde plek in de Fiber to the Home Council wereldranglijst. Nederland bevindt zich in de top van Europese landen die glasvezel internet aanbieden. Dit is gebleken op het tweedaagse FTTC-congres in Parijs. De in februari gepubliceerde wereldranglijst zette Nederland op de twaalfde plek, na onder anderen Noorwegen, Zweden, IJsland, Denemarken en Slovenië. Azië is de wereldwijde koploper met glasvezel internet, de Verenigde Staten en Europa volgen de glasvezel internet koploper met de tweede en derde plek. Europa alleen al kent circa tweehonderd FTTH- en VDSL projecten.
Eenendertig procent van de Zuid Koreaanse huishoudens heeft al een glasvezel internetverbinding, van de Zweedse huishoudens heeft ruim zeven procent glasvezel internet. Van de Nederlandse huishoudens heeft circa één procent een glasvezelverbinding, met Citynet in Amsterdam als het grootste project. Rotterdam en Eindhoven hebben ook al grote plannen met glasvezel internet. Op Europees niveau vallen de percentages nog tegen. Nog geen twee procent van de Europeanen heeft toegang tot een glasvezelverbinding. Opvallend is dat vooral in Nederland de gemeenten beginnen met glasvezel Internet. Het lijkt veel op het begin van de kabel. Tijdens die periode zag je ook veel gemeenten initiatieven en van groepen particulieren.